23 aprilie 2016

Entrepreneurship Matching Event 2016



Am aflat de acest eveniment de pe Facebook, din grupul departamentului de Management & Marketing Club (FEAA Craiova), in urma unei postări a dlui profesor Radu Ogarcă.  Dovada că Facebookul nu este o prostie și poate avea scop didactic.:)
Timpul era destul de scurt, eu fiind implicată cu studenții și într-o altă competiție internațională, Simformer Business Cup 2016, unde am luat 4 premii I. Recomand cu căldură Simformer, pentru că este un soft de simulări manageriale foarte complex, interactiv și friendly.
Trei studente au reușit să se înscrie și, printre alte proiecte și competiții, le-am încurajat să participe și la evenimentul Entrepreneurship Matching Event. FEAA Craiova a participat cu 10 studenți coordonați de Silviu Cârstina, Radu Ogarcă, Marian Siminică.
Am avut onoarea să fiu evaluator a trei proiecte de afaceri în prima etapă și al pitch-urilor antreprenoriale din etapa a II-a. Dl profesor Gabriel Croitoru, organizatorul evenimentului, a fost exemplar și chiar îl admir pentru dedicația și pasiunea puse în acest eveniment. Nu sunt simple vorbe, chiar am văzut multe lucruri frumoase pe parte de organizare.
Pe 16 aprilie, am aflat că studenții noștri s-au calificat în etapa finală de pe 21-22 aprilie și că, pe 20, trebuia să mergem la Târgoviște. Eu și studentele eram sigure de la început, dacă ne calificam, mergeam. Desigur, data de 20 nu era cea mai fericită pentru mine (am avut o operație mică, dar stresantă psihic și fizic). Aveam operație la ora 14, apoi trebuia să ajung imediat la facultate, să prezint o disciplină opțională studenților și la ora 16 să plecăm spre Târgoviște.
Mi-am luat studentele cu mine (Andreea Mărăcine, Beatrice Iovu și Diana Bobaru) și am plecat în excursie :) Nu este ușor să ții moralul sus cuiva, dar asta e menirea noastră, a dascălilor. Am ajuns după ora 20, am cazat fetele la cămin, iar noi am mers către Hotelul Nova. Hotelul arată extraordinar, îl recomand oricui ajunge prin Târgoviște. Personalul este foarte amabil, oferindu-ne și recomandări turistice. Parcul din fața hotelului avea un aranjament floral foarte drăguț, unde am făcut poze înainte de plecare.
Beatrice, Diana, eu și Andreea


Am ieșit cu copii în oraș să căutăm o pizzerie, am dat de una La Cărămizi, cred că prin centru. Oricum era noapte și habar nu aveam pe unde suntem. Aveam GPS-ul pe telefonul cu bateria aproape dusă.... Am intrat vreo 13-14 în local și, cel puțin eu, eram fascinată de design. Mie mi-au plăcut cărțile pe etajere (am identificat una în engleză de economie și Singur pe lume de Malot), radiourile vechi și sticlele de alcool pe peretii de cărămidă. Mi s-a părut boemă. O recomand pentru atmosferă, deși, aș prefera o muzică bună, în locul meciului dintre Steaua și nu mai știu ce echipă :) 
Sunt cam inaccesibile pt citit :)

Ziua de 21 a început la ora 9 cu înregistrarea participanților și audierea/evaluarea planurilor de afaceri. Copilașii aveau emoții, unii mai mult, alții mai puțin sau aș zice eu, la unii se vedea, la alții nu. Emoții am avut cu toții, cred. Am văzut pe ușă ordinea intrării, erau 21 de finaliști, iar FEAA Craiova avea 10. Speram și noi la un premiu, indiferent de student sau coordonator. 

Eu eram evaluator, alături de alți profesori de la ASE București, Universitatea Valahia din Târgoviște, colegul meu Silviu Cârstina, dar și un antreprenor, Marius Pascu de la Pluriva. Pe lângă rolul meu de evaluator și coordonator, a trebuit să mă asigur în permanență că fetele mele (Andreea, Beatrice și Diana), dar și Gabriel, pe care l-am adoptat de la colegul Radu Ogarcă, sunt cu moralul sus și se simt ÎNVINGĂTOARE, indiferent de clasamente și punctaje. Am încercat să mai transmit și acasă, la Craiova, poze din timpul prezentărilor, pentru că știam că așteaptă.
Fiind o fire analitică, am fost foarte atentă la cerințele baremului, la limbajul trupului studenților (pe care trebuia să îl evaluăm), dar și al colegilor evaluatori. În fiecare moment, mă uitam însă la studentul din față și îmi aduceam aminte cuvintele dlui profesor Croitoru, organizatorul evenimentului: Visați! Nu lăsați pe nimeni să vă spună că nu aveți voie să visați! Mi s-au întipărit în creier cuvintele dlui, nu mulți reușesc să cucerească publicul la prezentări de genul. Am observat că în spatele dlui, erau foarte mulți studenți implicați în organizare. 

Așa că am evaluat cu acest îndemn în minte! În plus, majoritatea au avut un limbaj al trupului, spațiului și timpului ok, deci ar fi trebuit să ia peste 3-4 la acest criteriu. Am rămas uimită să văd că s-au dat note de 0.5 și 1. Îmi mențin punctul de vedere că, în ciuda obiectivismului, orice evaluare este subiectivă. Eram 8 în juriu, deci pe total, asta era în avantajul copiilor. Subiectivismul se reduce, deoarece sunt și evaluatori foarte stricți, dar și unii foarte analitici. Și aici apreciez că juriul a fost atât de mare. Eu am despicat baremul în mintea mea și îmi era imposibil să dau sub 3 la limbajul non-verbal. Nu aveam roboți în față, aveam oameni, care și-au mascat emoțiile destul de bine. Iar depășirea timpului nu era vina studenților. 
A trecut și ziua prezentărilor, am fugit repejor să vizităm și noi Târgoviște până la cină. 

Desigur, am dat pe GPS Turnul Chindiei și găsea Strada Chimiei dintr-un alt oraș. Am găsit până la urmă Parcul Chindia, cu Turnul Chindiei și Curtea Domnească. Am făcut poze și, pe lângă turn, mi-a atras atenția lacul, statuetele bust, moara de vânt. Fetele și-au achiziționat jucării :) un ponei luminos (sau ceva similar), au făcut selfie cu Țepeș și am făcut multe poze. Ne-a surprins politica taxei foto de la Turn (căutând pe Google, am văzut că și străinii au această nedumerire). Cam peste tot, fotografiile făcute de turiști au scopul de promovare gratuită. O taxă de urcare în turn poate fi înțeleasă. Am apreciat totuși că își pun în valoare potențialul turistic, cel puțin așa la prima vedere, deoarece nu am stat prin oraș decât vreo 2 ore.
Parcul Chindia

Am ajuns la cină, unde fetele s-au bucurat că s-a servit și tort, iar eu că e cafea :) Am apreciat apariția dlui Croitoru într-o ie tradițională, care înveselea atmosfera. A venit la mesele invitaților, a vorbit cu noi, cu studenții, a rezolvat rapid două probleme pentru ei (căldura în cămin și wireless-ul), iar copiii erau deja super happy.
Tot la masă, dl profesor Croitoru a mai spus ceva copiilor, COMUNICAȚI! Așadar, visați și comunicați! Am apreciat unul dintre studenții noștri, Olivian Bîltac, (masterand și cu ceva experiență), care, vâzând că juriul pune întrebare după întrebare, le-a transmis că trebuie să își termine prezentarea, altfel rămâne fără timp. Și timpul era important, iar uneori nu studentul era cel care depășea timpul alocat, ci erau prea multe întrebări din juriu. Motiv pentru care studentul putea fi depunctat? Eu nu am depunctat, apreciind că nu e greșeala lor. Olivian a cucerit juriul, zic eu, dacă și dl Pascu l-a menționat ulterior.
A doua zi, urma festivitatea de premiere. S-au oferit 3 premii și o mențiune. Studenții au intrat în sală, dar unii dintre ei ușor dezamăgiți de notele afișate. Eu și dl Pascu am fost extremele :) Au fost câteva speech-uri din partea organizatorilor și a unor domni din juriu (dl Pascu, dl Nicolescu). Dl Croitoru a întrebat dacă vreunul dintre invitați sau studenți vrea să mai spună ceva. Am oscilat să spun DA sau să tac, eram sigură că dacă tac, nu mai vorbește nimeni, deoarece simțeam secundele cum trec și nu zice nimeni nimic, iar pentru mine, secundele erau minute :) Am zis DA, am ridicat mâna cred și m-am dus să vorbesc, să țin un speech, neanunțat. Nici eu nu știusem cu mai mult de câteva secunde în urmă ce vreau să spun. 

Am avut emoții cât pentru 17
Pentru cei care nu au fost acolo, am ținut un speech motivațional pentru studenți și doar pentru ei, pentru toți, nu doar pentru ai mei. I-am privit pe toți în ochi și le-am citit emoția, am citit tristețe/dezamăgire la unii, chiar dacă mascată. Până la urmă, urmau să fie anunțați 4 premianți și restul de 17 erau ținta discursului meu. Poate vă întrebați de ce? Pentru că mă marcase speech-ul de deschidere al dlui Croitoru: Visați și nu lăsați pe nimeni să vă spună că nu aveți voie! Dacă nu spunea asta, tăceam.
Sper că nu am deranjat pe nimeni din juriu, doar am vrut să simtă și ceilalți 17, pe lângă impactul vizual puternic al notelor de 0.5, 1 sau 2 și altceva și anume că sunt ÎNVINGĂTORI, indiferent de puncte și note. Este ceea ce le spun și studenților mei: Pe voi nu vă definește nota, aveți POTENȚIAL, Credeți în voi, visați și nu lăsați pe NIMENI să vă taie aripile. 

Poate unii colegi din comunitatea academică sau de business nu îmi dau dreptate, dar EȘECUL este doar o cale spre SUCCES, dacă nu te lași doborât de el. Iar menirea noastră, a dascălilor, este să nu tăiem visuri. Visurile trebuie susținute sau cel puțin asta vreau eu să fac. Acesta este și motivul pentru care am putut să evaluez, făcând o clasificare a proiectelor (era un concurs), dar, în același timp, și să țin cont că evaluez oameni și nu roboți.
Au fost anunțate și premiile, mențiunea și Premiul I către UVT, Premiul III către ASE și Premiul II către FEAA Craiova, studenta Valentina Dogaru (coordonatori Silviu Cârstina și Marian Siminică). FEAA Craiova a fost o mare echipă, am fost uniți și am adus la Craiova un premiu. 

Dl profesor Croitoru ne-a îndemnat să scriem un feed-back pe panourile de afară (cât de tare) și a spus că îl interesează criticile. Eu cred în sugestii și cuvinte calde, nu în critici. Mi se pare o contradicție în termeni asocierea dintre critică și constructiv. Am făcut câteva sugestii, pe care mi le-am asumat (prin semnătură și poză). Din păcate, nu am avut timpul necesar dezbaterii lor cu dl profesor. Am avut vreme doar pentru prima sugestie, pe care, din motive tehnice și organizatorice, am înțeles că e greu de realizat.
Sugestiile vizau:
                      Juriu independent de coordonatori (am înțeles că e dificil, organizatoric vorbind)
           Baremul primei etape poate fi îmbunătățit (chiar și dl Pascu spunea ceva de posibilitatea oferită participanților de a mai corecta planul). Sperăm să mai fie evenimente de acest gen, pentru a avea această ocazie.
            Baremul la interviu mai detaliat, pe fiecare componentă, mai în genul primei etape
           Limitarea numărului de întrebări adresate de evaluatori, pentru a nu răpi din timpul prezentării și delimitarea timpului pt prezentare/întrebări.

Oricum eventul a fost super și chiar cred că, o comunitate academică unită, ar putea să organizeze mai multe astfel de evenimente. Să fie un parteneriat între facultăți, departamente, antreprenori.
Am apreciat că dl Croitoru a organizat evenimentul atât de bine, a avut și o înregistrare live, a organizat o tombolă în sală, a adus și o dronă (care mi s-a părut super), a acceptat prietenia pe Facebook a studenților participanți, a editat clipul video final, a coordonat studenții în acest proces.

Mulțumesc foarte mult organizatorilor pentru invitație, studenților pentru cum ne-au primit (am comunicat frumos cu Mariana Profir, studentă în anul III). Per ansamblu, a fost o experiență frumoasă, inedită și sper ca Universitatea Valahia și cea din Craiova să mai colaboreze și la alte proiecte.
Poate următoarea întâlnire este la Craiova; în octombrie, FEAA Craiova sărbătorește 50 ani de la înființare și organizează și conferința internațională ICONEC 2016.
Multumim si dnei prorector Magdalena Mihai, care ne-a asigurat transportul nostru și al studentilor.  

Pe lângă evenimentul în sine, am câștigat multe: m-am împrietenit și mai mult cu studentele mele, Andreea, Beatrice și Diana, am socializat cu studenții FEAA Craiova, dar am legat încă două prietenii cu Mariana Profir (studentă la Târgoviște, dar din Republica Moldova) și cu Diana Pavel (de la UPG Ploiești, dar din Buzău).
Diana era singură, dar au adoptat-o mai multe grupuri :) M-a impresionat când după speech-ul meu motivațional, mi-a spus că sunt o profesoară extraordinară. 
Andreea, Diana B., eu, Beatrice și Diana Pavel de la UPG Ploiesti



A fost una dintre cele mai tari experiențe cu studenții (anul trecut, tot în corpul K de la Târgoviște am înțeles că au fost premiate studentele mele Diana Zabad și Andreea Geantă la Olimpiada de Marketing, organizată de AFER. Au luat Marele Premiu cu tema Miscarea feministă în marketing. Din păcate, nu eram în țară și nu am putut să fiu fizic alături de ele).
Noi suntem o echipă :)
In concluzie, am fost și suntem ÎNVINGĂTORI! Visăm și nu lăsăm pe nimeni să ne spună că nu avem voie! Contează ca tu să crezi în tine! 
http://www.uky.edu/~eushe2/Pajares/OnFailingG.html
 Mândră că am participat la EME 2016!