29 octombrie 2016

Dare to dream!Eram în căutarea unui birou de proiectare specializat în proiecte de case. Am primit recomandări pentru AIA Proiect. Le-am făcut o vizită și unul dintre specialiștii de acolo mi-a spus că sunt multe proiecte vile pe care le pot realiza, dar ei preferă o abordare personalizată, plecând de la visurile clientului: unele sunt realizabile, altele nu, dar omul trebuie să viseze, deoarece din visuri se nasc invențiile viitorului. Într-o lume în care poluarea este la cote alarmante și resursele se epuizează, trebuie să găsim soluții inedite care să maximizeze confortul locuinței, dar și să respecte mediul. Am plecat acasă un pic nedumerit, deoarece domnul de la AIA Proiect mi-a zis că poate să facă un proiect tip, dar îmi recomandă unul adaptat dorințelor mele. Pentru asta, ar trebui să revin în câteva zile și să îi spun visurile mele.


Nedumerit în sens bun, deoarece m-a uimit: am simțit că sunt important și că visurile mele contează. Și a trecut ceva vreme de când am făcut asta – să visez cu ochii deschiși ... cu ei deschiși pe Google și Youtube, unde am început să mă documentez. De multe ori nu știm ce vrem, așa că puțin ajutor nu îmi strica.15 visuri


1. Sistemul de încălzire în pardoseală

Sunt o persoană friguroasă și mi-ar plăcea să îmi fie cald la picioare. Fratele meu a făcut asta, deci știu că e realizabil. Sunt conștient că există și riscuri legate de posibilele defecțiuni care pot apărea, dar, momentan așa vreau să fie casa visurilor mele: CALDĂ!2. Recuperator de căldură aer-aer asigură aer proaspăt fără a mai deschide geamul și ajută la reducerea consumului de energie. Cu alte cuvinte, vei evita situația în care trebuia să aerisești, iar aerul cald și banii tăi zburau pe geam în același timp. 


3. Panouri solare pentru asigurarea unei surse de energie regenerabilă (pentru încălzirea apei sau electronicele și electrocasnicele din casă). Baia va folosi apă de ploaie, încălzită de panourile solare. 


4. Ferestrele Smart Transparente (prezentate la CES 2012): ai o fereastră care funcționează și ca display. Vreau să mă trezesc și să pot proiecta imaginea dorită, indiferent de ceea ce se află dincolo 
5. Sistem de securitate bazat pe amprentă și scanarea retinei. Cheile sunt învechite și supra-evaluate. 
 

6. Tablou de bord care să îmi permită să controlez totul: de la închiderea jaluzelelor (sau reglarea transparenței ferestrelor smart), până la reglarea temperaturii și muzicii ambientale. Aș vrea să pot vorbi cu casa mea, așa cum vorbea Joaquin Phoenix în filmul Her :)


7. Îmi place să citesc la nebunie, am o colecție impresionantă de cărți și am mai multe idei legat de cum ar trebui să arate biblioteca mea: un scaun leagăn – mini-bibliotecă (cu lumină ambientală, muzică și masaj) în camera de zi, dar și o bibliotecă dedicată, cu scări și uși ascunse (ușile ascunse mă fascinau de mic).
8. Oglinzi inteligente, care să îmi spună cum e vremea sau să îmi prezinte știrile, în timp ce aștept să treacă minutele pentru periajul dinților sau să scaneze/stocheze diferite aspecte ce pot oferi indicații cu privire la starea sănătății (analiza pielii, ochilor, părului).

9. Nu mă pricep deloc să gătesc, dar ador gadgeturile și tot ce este nou, așa că mi-aș dori o bucătărie dotată cu tot felul de aparate multifuncționale, care să mă ajute să mănânc sănătos, gustos și să nu fie nevoie să gătesc (cuptoare și frigidere inteligente). 


10. Un sistem intern de colectare și reciclare a gunoiului. Din resturile alimentare, se poate face compost pentru plante, plante care pot fi folosite pentru încărcarea telefonului mobil. 

11. Acoperișul grădină – o oază verde la ultimul etaj, aproape de cer, dar și o piscină în care să mă relaxez, lăsând razele soarelui să îmi atingă tandru chipul.

12. Parcare subterană automată, în mijlocul grădinii din fața casei. 


13. Sunt o persoană germofobă și mi-aș dori un sistem de mânere cu sterilizare automată pentru uși.  
14. Un dormitor în care să pot să mă relaxez la finele unei zile de muncă: un pat cubic înconjurat de un proiector, consolă, un sistem audio sau o lampă pentru citit. 

15. Un birou unde pot lucra la romanele mele: luminat natural, lipsit de gadgeturi, un spațiu al concentrării și relaxării.Casa viitorului este, în opinia mea, o casă confortabilă, prietenoasă cu mediul și dotată cu diverse gadgeturi, care asigură o viață mai ușoară. 


Un om fără visuri este un om pierdut, deci unele lucruri pot rămâne, momentan, la stadiul de VIS.
 
Visați și voi, într-o zi poate deveni realitate! 


Articol scris pentru SuperBlog 2016

Motive de fericire cu Edotec

Oricât de pricepuți am fi în ale condusului, există nou în viața noastră: un drum nou, o rută nouă, un context diferit, vreme diferită, o schimbare de traseu, oboseală și alți factori care uneori, ne împiedică să ajungem la destinație, fără incidente și la timp. 
Am avut două drumuri prin țară anul acesta, unul la Târgoviște și unul la Sibiu. În ambele cazuri, vremea a fost neprielnică și știm cu toții că, atunci când plouă, șoferii sunt mai grăbiți, mai tensionați. Voi explica mai jos, punctual, cum m-ar fi ajutat pe mine dacă aveam o navigație auto pe mașina mea:

Motivul 1. Lucrurile au început aiurea, când pasagerul din dreapta (coincidența face să fi fost o persoană de sex feminin - iubita mea) a început să mă sâcâie cu GPS -ul de pe telefonul ei. Știam și eu să ies din oraș, dar l-a pornit de acasă și mă avertiza la fiecare 51 km/h că am depășit viteza, pentru că îi apărea un semnul exclamării pe ecran. Am încercat să rămân calm în exterior, ca un gentleman, dar în interior eram ca apa care a atins punctul de fierbere.

Dacă aș putea să dau timpul înapoi, aș alege un sistem de navigație dedicată, care are modul GPS integrat, de mare acuratețe, ghidare vocală (deci prietena poate să își menajeze vocea), vizualizare hartă 2D/3D și rapiditate datorită procesorului Quad-Core. 

Motivul 2. Tot pentru menajarea stării mele de sănătate, ar fi fost utilă navigația deoarece suportă intrare video cameră marșarier (camera nu este inclusă, fiind opțională). GPS-ul prietenei m-a băgat pe o stradă înfundată, ploua cu găleata și eram din ce în mai nervos, ceea ce recunosc că este vina mea. Nu m-am mai putut concentra și, când dădeam eu cu spatele, era să lovesc un câine vagabond, pe care nu l-am văzut. Am reușit să îl evit datorită prietenei, care îl văzuse cumva în oglinda din dreapta. Desigur, vocea ei stridentă (Oprește) era să îmi provoace un atac de cord, dar am scăpat și eu și câinele. 

Acum glumesc, dar putea să fie un copil și să nu am norocul cu prietena mea, pe care o tachinez eu mereu, dar pe care o iubesc și mă bucur că o am alături să mă streseze, pentru că, uneori, stresul este bun. :)


Motivul 3. Divertisment pentru prietena ta/ alt pasager din dreapta, care se plictisește.

Câteva filme în mașină, eventual niște comedii romantice care ție nu îți plac oricum, sunt perfecte, iar DVD playerul este compatibil cu majoritatea formatelor de pe piață. În felul ăsta, prietena e bucuroasă, nu poate spune că nu ați văzut o comedie romantică împreună și toată lumea e mulțumită :)


Acestea sunt doar câteva dintre funcționalitățile unei navigații dedicate, dar ele sunt multe și atractive: aplicații și jocuri din Google Play, suport Wi-Fi, Car kit cu Bluetooth pentru convorbiri hands-free. 


Articol scris pentru SuperBlog 2016