29 noiembrie 2016

Strategie de Marketing pentru creditul rapid

E o zi perfectă pentru dospirea ideilor creative, asta pentru că a început să ningă la Craiova și ninsoarea mă inspiră. O asociez cu sărbătorile, bradul, căldura, cadourile și familia. Brainstormingul (furtuna de idei) este instrumentul cheie. Nicio idee nu e proastă, ea este doar calea spre genialitate :) Asta le povestesc eu studenților mei. 

Am nevoie de doi bloggeri importanți, pe nișe diferite, oameni frumoși, dar totuși diferiți. M-am gândit la Mirela și la Alina. Îmi place Mirela pentru că are o pasiune de nedescris pentru călătorii, iar Alina este un exemplu de voință. Sunt două fete, care îndeplinesc cerințele pentru ceea ce caut.Vreau să creăm o campanie puternică pentru promovarea creditului rapid de la AVBS Credit.

Să vă spun povestea noastră:

A. Brainstorming cu fetele, în varianta video call, deoarece suntem din orașe diferite. A trebuit să le explic de ce le-am ales pe ele, pentru a le capta interesul.
Să mă prezint: eu sunt Silvia, sunt blogger de puțin timp, dar am o experiență de aproape 9 ani în marketing și management, predându-le studenților despre strategiile de marketing. 

Alina este o persoană energică, are o voință de fier și este un model pentru depășirea limitelor. Am nevoie de ea în echipă. Mirela este o persoană veselă, emană optimism, călătorește foarte mult și a cunoscut mulți oameni în călătoriile sale. Ambele au un public important, iar eu aș ajuta foarte mult pe partea economică. 

Le-am convins, ideile curgeau într-un șuvoi de neoprit, iar eu, organizată din fire, umpleam foi cu litere, desene și numere. 
Alina și Mirela întreabă în același timp: Silvia, oprește-te, respiră puțin :) Ce tot desenezi acolo?

Fetelor, închid și revin în 30 minute, le spun eu agitată. 

B. Peste o jumătate de oră, eram iar online cu fetele și le-am arătat pe o coală mare planul nostru de marketing pentru creditul rapid - adică esența a ceea ce discutasem online timp de 3 ore.

Pasul 1. Cercetare de tip interviu cu 10-15 clienți diferiți ai companiei, pentru a afla motivațiile, nevoile, așteptările. Se numește tehnică de focus-grup și cei 10-15 clienți trebuie să fie cât mai diferiți. 

Pasul 2. Cercetare cantitativă, prin aplicarea unui chestionar asupra celor care sunt clienți potențiali, pentru a identifica nevoi, nemulțumiri, curiozități, modul de folosire a creditului. 
Acești doi pași pot fi realizați prin intermediul meu, cu ajutorul studenților de la Marketing, care fac practică în anul II de studiu. E win - win pentru toate părțile implicate. 

Pasul 3. Lansarea unei competiții de sloganuri în cadrul facultății unde predau. Creatorul celui mai bun slogan câștigă un internship la AVBS Credit. 
Propunerea mea de slogan este Siguranță financiară la un pas distanță!
 
Pasul 4. Crearea mixului de marketing pe cei 4P (produs, preț, promovare și plasament) și axarea pe produsul financiar și pe componenta de promovare-comunicare cu clientul. 

Produsul
Cele mai multe probleme pleacă de la faptul că nu se comunică suficient de bine. Propun realizarea unei broșuri digitale, dar și fizice cu prezentarea unor testimoniale ale clienților, cu o secțiune de FAQ (frequently asked questions), folosind un limbaj pe înțelesul unui client nefamiliarizat cu termeni financiari. 

Descrierea contextului în care ar putea folosi un credit rapid este foarte importantă, ajutând clientul să înțeleagă că are alternative, în cazul în care are o urgență, un vis de îndeplinit (Mirela poate să scrie câteva materiale despre visul de a călători și posibilitatea de accesare a unui credit rapid în acest scop). Alina are studii de psihologie și poate scrie pe zona aceasta de nevoie, motivare, temeri legate de contractarea unui credit și poate chiar de demistificare a unor prejudecăți. 


Promovarea
Dorim să avem campanii publicitare create cu sprijinul studenților de la Marketing și Finanțe-Bănci. 

Ce poate fi mai bine decât să implici tinerii în eforturile tale? 
Legat de asta, putem acorda și o bursă celui mai merituos student, organiza stagii de practică și cursuri de formare ca broker. În felul acesta, creăm specialiști pentru acordarea creditului rapid și pentru o mai bună promovare a acestuia. 

Deși este important să fim prezenți la radio sau TV, online-ul ocupă un loc tot mai important în viața noastră. Social Media este foarte importantă și o intensificare a eforturilor este binevenită. Eu, Alina și Mirela ne vom ocupa de administrarea anumitor platforme: Instagram, YouTube, Facebook, Google+, Twitter.

Crearea pe canalul YouTube a unui playlist special este o idee pe care dorim să o implementăm. Să vă zic și de ce: intenționăm să postăm tutoriale și testimoniale pentru ca oamenii să înțeleagă cât mai clar totul.


Alte idei de promovare a creditului rapid: organizarea unei tombole pentru clienți; parteneriate cu instituții de învățământ (pentru programe de CSR sau acordarea unor stagii, burse, organizarea unor concursuri de creativitate, parteneriat pentru practica obligatorie a studenților economiști); organizarea unor conferințe tematice; crearea unor aplicații educative în domeniul financiar, destinate diferitelor tipuri de utilizatori (elevi, studenți, clienți, potențiali clienți). 
Pentru crearea unor aplicații pentru Android și iOS, vom apela la cei de la Creadiv. 

Rolul meu, al Alinei și Mirelei este de a promova toate aceste acțiuni, de a administra anumite pagini și de a crea conținut pentru diversele platforme. 
Cel mai drăguț mi s-ar părea ca eu să mă ocup de partea cu studenții pentru că am experiență, studenții sunt apropiați de mine și este tot ceea ce îmi doresc să fac în viață - să lucrez cu tineri, să motivez, să inspir și să vorbesc mult :) Avem chiar un cerc de marketing și mi-ar face plăcere să vină brokeri să le vorbească despre creditul rapid, despre sistemul de franciză și despre meseria de broker financiar-bancar. 


Fetele mă privesc și eu nu știu dacă mă cred nebună sau le-a plăcut ... Suspans!

Articol scris pentru SuperBlog2016