27 martie 2017

Sunt casa mea

- Bună! Te văd abătută. Încă te mai gândești să vinzi terenul bunicilor tăi? 
- Mda ... uneori îmi spun că e mai puțină bătaie de cap. Cineva ar putea fi fericit acolo. Știi ... eu habar nu am ce să fac, cum să fac. 
- Da, da, știu ... Ești și foarte încăpățânată și nu vrei să ceri ajutor. Cred că ai putea măcar să discuți cu cineva care se ocupă de proiecte case. Ai putea să dai chiar acum pe internet o căutare ... Hai, hai, încearcă. Nu se prăbușește universul. E ziua ta și ai putea să îți faci cadou o ieșire din zona de confort. 
- Haha ... ce funny ești. Ok. Să vedem ... tastez proiect vilă. Să vedem ce rezultate obținem. 


Alex o privea uimit pe Ema. Cumva, chipul ei se transfigurase. Se uita pe site-ul respectiv de câteva minute, iar tăcerea și liniștea de pe chipul ei păreau un semn bun. Spera să o convingă să pună bazele unei case pe terenul pe care i-l lăsaseră bunicii. De când cu eșecul acela, nu mai voia nimic. Glasul ei îl trezește din visare: 

- Le-am scris un e-mail. Zarurile au fost aruncate. Se pare că sunt doar trei pași mici: o discuție inițială, proiectarea și documentația de autorizare și construcție. Floare la ureche. 
-Ești sigură că asta vrei și nu e pentru că te-am presat eu? 
-Nu sunt sigură, dar vreau să fac asta pentru bunicii mei. 

Ema a trecut prin toți cei trei pași cu mult curaj. Specialiștii AIA Proiect i-au răspuns la toate întrebările, i-au explicat fiecare etapă și, foarte important, i-au ascultat visurile și dorințele. De multe ori, ne este teamă să dăm glas și formă visurilor noastre, crezând că sunt imposibile. Dar Emei nu îi mai era frică și îi plăcea să vorbească mult:

- Eu o să vă spun cum văd eu casa ideală pentru mine și dacă vi se pare că visez prea mult, mă opriți :) Aș vrea să fie cu trei niveluri: parter, etaj și mansardă. Ador mansardele. Nu am avut niciodată una. Camera de la mansardă trebuie să îmi permită să privesc cerul și stelele, în timp ce stau în patul meu confortabil, ascultând Hugh Laurie - You don't know my mind la maxim. Nu mă pricep din punct de vedere tehnic cum să faceți, dar aș dori pe același nivel cu mansarda un pod ca în filmele americane, care, la nevoie, să poată fi utilizat și ca o cameră de dormit. De exemplu, dacă am mulți invitați ... 

- Continuați, vă rugăm, spun specialiștii de la AIA Proiect. Pentru noi, e foarte important să înțelegem foarte bine ceea ce vă doriți, astfel încât proiectul să ducă în cele din urmă la realizarea casei visurilor dumneavoastră. Ne place foarte mult că aveți darul vorbirii, dar ne și ajută să ne imaginăm toți aceeași casă. Vă dați seama ce tragedie ar fi dacă am vizualiza lucruri diferite? Ca o paranteză, ar trebui să publicați o carte. Aveți un stil de relatare captivant. 

Cei doi domni nu știau pesemne că în fața lor se află Ema Andrei, scriitoarea de succes de la începutul anilor 2000. După un succes răsunător cu o serie foarte populară în rândul tinerilor, aceasta intrase într-un blocaj și nu mai publicase nimic, cu excepția câtorva postări pe blogul ei. Ema continuă, măgulită de cuvintele care i se adresaseră.


- Scara interioară vreau să fie din lemn, să fie solidă și cumva spiralată. La etaj, îmi doresc două dormitoare și o baie. Vreau să pot ieși pe geam și să stau pe acoperiș ... tot în filmele americane am văzut. Să fie făcut acoperișul în așa fel încât să pot face asta. Baia să aibă o cabină de duș uriașă. La parter, aș vrea o zonă de relaxare: camera de zi, bucătăria modernă, o mini sală de cinema și încă o baie. 

- Puteți să ne dați mai multe detalii? 

-Da. Scara din interior să împartă cumva spațiul de la parter. Sub scară aș plasa baia. În dreapta, cum intri în casă, aș vrea să merg în living, să dau drumul la TV și să mă relaxez sau să stau cu prietenii. Lângă living, trebuie să fie bucătăria ... să fie cu arcadă, deschisă și pe geam să privesc grădina și copacii înfloriți. Ce mi-aș mai dori? În partea opusă, față în față cu livingul, va fi o mini sală de cinema. Iubesc filmele, aș privi non stop. Sa aibă un panou de proiectare uriaș și să fie instalate scaune exact ca într-o mini sală de cinema. Pot să am și subsol?

-Puteți avea ce vă doriți. Ce ați vrea să fie acolo? 

- Mi-aș dori o bibliotecă pe toată suprafața, pereții să fie din cărți și, într-un colț, să am și un birou pentru proiectele mele secrete. Îmi place să scriu ... câteodată. Fotolii și o măsuță ca să îmi pot savura ceaiul de la ora 5 :) Și mi-aș dori și o ușă secretă, care să îmi permită să accesez un mini dormitor. Doar să intru acolo și mă tolănesc visătoare în pat, alături de multele mele plușuri ... sunt colecționară. 

-Să vedem dacă am înțeles bine: ați dori o casă parțial clasică, în stil vintage și parțial modernă. Sala de cinema, bucătăria, baia, arcadele au un aer modern, pe când biblioteca, mansarda, podul, scara interioară par mai degrabă a avea un stil misterios, sobru, clasic. 

-Ați înțeles perfect. Sper ca nu e prea eclectic. 

-Nu, în niciun caz, se pot armoniza foarte bine. Vă mulțumim pentru detalierea dvs. Vom reveni imediat ce proiectul este gata, pentru a vedea dacă este, cu adevărat, așa cum v-ați imaginat.


........
-Bună, Ana! Unde e Ema? Mi-a zis să fiu aici la 6 dar petrecerea nu pare să fie în toi, deși e aproape ora 8. 
-Shhhh... să nu te audă. E la mansardă. Mai are puțin.
-Până ce? 
-O las pe ea să îți spună. 

La mansardă, Ema privește stelele timide de pe cer, în timp ce ascultă cu volumul dat la maxim în căști You don't know my mind. Acest cântec o ajută să își limpezească gândurile când e stresată ... Degetele-i albe îi tremură pe cuvântul SEND, care stă între ea și succesul sau eșecul ei. În cele din urmă, îl trimite. Pe toată perioada de proiectare și apoi construcție a casei, energia, entuziasmul, pasiunea și ideile îi explodaseră într-un curcubeu de lumină, culoare și sunet. După doi ani, romanul ei era gata. Dacă visase o mansardă și acum o avea, putea să creadă în orice. Deja își vedea romanul pe raft. 

*** Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017