5 aprilie 2017

Fă din share un principiu

De ceva vreme, am început să citesc cărți de dezvoltare personală și toate au la bază ideea că, dacă împarți cu alții din bogățiile tale, ești mai bogat spiritual. Poate de aceea se spune Sharing is caring. Cultura asiatică ilustrează mai bine acest principiu decât cea europeană sau americană, care sunt mai individualiste. Mi-am propus să împart mai des: iubire, hrană, apă, haine. Să fiu recunoscătoare pentru ceea ce am și să fac din share un principiu de viață. 

Dacă poți să share-uiești, înseamnă că nu ești singur și asta e ceva pentru care trebuie să fii recunoscător. Mai înseamnă și că ai, deci induce starea de plenitudine și belșug. Cred în Legea Atracției și oamenii de succes au dovedit-o: atragi prosperitate pe toate planurile, atunci când ești generos. 

În timp ce eu meditam la schimbările pe care vreau să le fac în viața mea, primesc un telefon de la Ana: Hey, știu că nu îți place să ieși în oraș, dar m-am gândit să te invit. Unul dintre prietenii Alinei organizează o seară de film la el acasă, comandăm ceva de mâncare, dansăm ... O să fie distractiv. Cred că ar fi frumos să vii și tu de data asta! Ce zici? 

- Ok. La ce oră și unde?

Ana îmi spune pe un ton mirat că trece ea să mă ia pe la ora 20. 

............

Ajungem la Alex, tipul care organiza această mini-petrecere, facem prezentările, apoi ne întreabă ce vrem să mâncăm. Deși timidă de felul meu, sunt hotărâtă să împart, să dau share mai des. Așa că mă surprind când mă aud rostind: Am putea comanda niște mâncare chinezească

- Ce părere aveți de mini meniurile astea? Par drăguțe și avem posibilitatea să încercăm mai multe chestii noi. Le comandăm pe toate trei, în dublu exemplar?, ne întreabă Alex cu multă voie bună și fixându-mă cu privirea.

Dăm comanda și, în așteptarea bunătățurilor asiatice, socializăm, ascultăm muzică și căutăm un film. Fetele se ceartă cu băieții: ele vor comedii romantice, ei niște filme de groază. Încerc să îi împac și le spun că putem privi pe rând toate filmele și că fiecare are dreptul la o alegere. Share-uim emoțiile noastre cu ceilalți și le dăm posibilitatea să ni se dezvăluie. 

Bine că vine mâncarea, deoarece îmi e greu să vorbesc când îl văd pe Alex cu privirea ațintită asupra mea. Nu mai mâncasem mâncare chinezească înainte, așa că nu știam să folosesc bețișoarele. Binevoitor, Alex mă ajută și, când mă vede că am reușit, imortalizează momentul și îl postează pe Instagram. Mă roșesc și, ca să nu observe, îi spun să schimbăm cutiile că vreau să încerc și eu chestiile alea care seamănă cu niște furnici. Par apetisante. 

Ceilalți savurau alte preparate și făcusem chiar un joc. Am luat o foaie și fiecare își nota niște atribute, care să descrie preparatul respectiv. După ce am savurat, pe rând, din fiecare cutiuță cu preparate, am început jocul. I-am dat și un nume - Share your taste. Cine răspundea mai repede, ghicind asocierile respective, primea puncte. A fost distractiv. Băieții căutau muzică asiatică pentru a ne introduce în atmosferă și ne provocau să găsim asocieri neobișnuite. Ca să fie mai amuzant, am făcut echipe de câte doi. Alex a insistat să fie în echipă cu mine: Eu sunt cu Ema în echipă. Nu de alta, dar o fată, care vine la o petrecere cu o carte scrisă de John Maxwell în geantă, trebuie să fie foarte specială

Mă roșesc toată și mai mănânc niște urechi de lemn, în speranța că nimeni nu vede. Inima îmi bate mai tare, când simt brațele lui în jurul gâtului meu și îl aud șoptindu-mi: Și mie îmi place Maxwell! Dar să nu spui la nimeni! Și, apoi, pleacă să aducă niște cafea. 

Echipa noastră a câștigat pentru că eu și Alex veneam cu asocieri năstrușnice ca: te face să dansezi, te gâdilă, te face să roșești, te calmează, are gust de iubire, aromă de sărut în ploaie. Și ghiceam toate asocierile celorlalți, care își tot dădeau coate, văzându-ne atât de conectați. Trecusem de la Share your box (împarte cutia cu mâncare), la share your taste (împărtășește experiența gustului) și, apoi, la share your thoughts and feelings (împărtăși gânduri și sentimente).

Am plecat cu Ana dimineața, după ce privisem 8 filme diferite. Am fost surprinși să vedem că băieților le-au plăcut comediile noastre, iar noi am rezistat cu stoicism la filmele cu scene mai brutale, mândre de curajul nostru. 

În drum spre casă, am deschis telefonul și am început să privesc zecile de poze postate de Alex pe rețelele sociale. Treceam de la zâmbet la râs din toată inima: Ana și Florin, prietenul ei, împărțind niște spaghete cu pui, eu și Alex citind Maxwell și savurând legumele Sichuan, Alina și Robert ciondănindu-se pe tema furnicilor în copac, Mădălina și Florin sărutându-se :). 

Când comanzi mâncare sau când alegi să împarți mâncare cu alții, nu e despre alimente sau despre a-ți potoli foamea. Share your box este un principiu, care înseamnă să te conectezi mai des la ceea ce simt cei de lângă tine, să ai curajul să te dezvălui și să îi descoperi, să socializezi, să comunici, să devii intim la nivel emoțional, să treci de la EU la NOI. 

Nu uita: sharing is caring! 

Data viitoare când comanzi ceva bun, savurează cu un prieten sau mai mulți. Share your box înseamnă să dublezi satisfacția, să intensifici gustul, să îți deschizi inima!

Adorm citind sms-ul de la Alex: Nu mai da like-uri la poze, dormi :) 

*** Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017