28 aprilie 2017

Romantism într-o picătură

Pe 27 aprilie, am avut o zi la superlativ. Am început-o înscriindu-mi studentele la Olimpiada Naționala și am continuat-o, urmărind postările a doua echipe, participante la o sesiune de comunicări studențești la Timișoara. M-au anunțat pe Facebook: Profa, ne pare rău: Nu am luat decât Premiul I și Premiul Special.

Asa ca, pe fondul acestei sărbători, m-am dus la degustarea de vin organizata de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro în cadrul evenimentului Brânzeturi cum se… cuVin. M-am bucurat că degustarea a avut loc la Terasa Planter’s,  unde l-am reîntâlnit pe fostul meu student, Cătălin Marica. M-am bucurat să aflu ce a mai făcut de când a terminat facultatea. E prima oară când am venit la Planter’s și mi-a plăcut. Mi-a amintit de serile petrecute cu familia în aer liber. E extraordinar să te deconectezi de tot și să savurezi un vin bun într-o atmosferă prietenoasă. 


Au fost patru combinații de vin cu brânză la degustare, dar, dintre toate, prima este cea care m-a sedus cu adevărat: un vin Frizzante Rose cu brânză Camembert, măr și crackers. Am aflat că acest tip de vin se poate bea și la micul dejun, ceea ce nu mi-ar fi trecut prin cap :) 

Photo credits: Laurentiu Badea
Vinul a avut o aromă foarte intensă, ușor acidă, iar combinația cu brânza Camembert, care are o textură cremoasă, am perceput-o ca fiind una romantică. Involuntar, bulele din paharul cu licoare bahică mi-au gâdilat centrii nervoși și simțurile, transpunându-mă într-o dimineață de mai, la malul mării. Am simțit, efectiv, briza mării atingându-mi chipul și buzele. Am privit orizontul printre bulele acestui vin, iar pasiunea din glasul Ancuței Căpățînă (reprezentantul regional al Cramei Mennini) m-a readus în Parcul Romanescu, pe terasa Planter's. Îmi place când merg la degustări, să simt pe lângă vin, și pasiune în cel care îmi prezintă vinul. Eu însămi cadru didactic cu specializarea Marketing și Management, știu că vinul înseamnă produs, dar și promovare. Și cel mai bine mă convinge pasiunea din glasul omului care reprezintă un produs. 
Ancuța a venit la masa noastră și ne-a povestit, într-un limbaj simplu, despre culesul viei la țară. Și atunci, fără să vreau, toate vinurile îmi aduceau aminte de aroma de butoi, pe care o simțeam și în vinul făcut de bunici. Vinul este o poartă către amintiri ascunse, trezite prin intermediul mirosului și al papilelor gustative. Și mai dezleagă și limba, care începe să dea viață poveștilor noastre, așa, ca în Hanul Ancuței lui Sadoveanu. 

Este ușor de înțeles de ce m-a cucerit Frizzante Rose, care, asociat cu textura cremoasă a brânzei Camembert, a părut mai seducător decât dacă ar fi fost savurat singur. Îmi plac brânzeturile franțuzești foarte mult. Totul a început cu momentul în care am vizitat Parisul în 2014. Această brânză are un gust lăptos, ușor dulceag, care merge foarte bine cu vinul frizant. Finețea Camembert-ului te transpune într-o atmosferă romantică, selectă. Un pahar de Frizzante Rose și câteva bucățele de brânză Camembert sunt o rețetă perfectă pentru o seară în doi. 

Trebuie să recunosc că asocierea brânzei cremoase cu merele puțin acrișoare a fost, de asemenea, una interesantă, acestea completându-se reciproc. Camembert este o brânză fină, pentru oameni cu gusturi fine, iar francezii sunt renumiți pentru varietatea de brânzeturi. 

A fost o seară minunată, cu oameni minunați și veseli! 

Photo credits: Daniel Botea