22 august 2017

Scoala de vara CR-Activ, Ranca

Anul acesta, am mers in prima tabara sau scoala de vara. Pusa in fata provocarii de a spune da sau nu unei saptamani cu studentii la Ranca, am spus DA. Stiam ca nu am facut asta niciodata, nici in calitate de studenta, nici ca profa, sa petrec atata timp cu studentii, avand cumva si responsabilitatea lor. Stiu ca sunt majori, dar ai oarecum datoria morala de a fi acolo pt ei. 

Am vrut sa ies din zona de confort, pentru ca stiam ca baia este la comun, asta insemnand una singura la 20 de persoane, ceea nu e deloc confortabil. Asa ca am acceptat. Imi iubesc studentii si sunt foarte atasata de ei, dar acolo erau 29, multi dintre ei necunoscuti si 10 dintre ei chiar din alte centre universitare: Timisoara, Cluj, Sibiu, Targoviste, Pitesti. 

Ma bucur ca am participat, pentru că, dincolo de mici neplaceri pe care nu are rost sa le mentionez, am aflat multe despre mine si despre ei. O sa scriu, punctual ce mi-a placut la aceasta scoala de vara organizata de FEAA Craiova

1. sa respir si sa ma detasez, sa nu iau totul personal, daca ceva nu merge cum trebuie

2. sa descopar tipologii diferite de tineri. Am vazut ca dincolo de aparente, se ascund tineri cu calitati deosebite. I-am admirat in timp ce faceau mici acte de voluntariat pentru colegii lor, fara sa astepte un multumesc sau vreo recunoastere, fara sa spuna nimic, am vazut entuziasmul si adrenalina celor care au mers in Parcul Aventura din Ranca sau au urcat pe varful Papusa la peste 2100 m. Am purtat dialoguri inteligente despre familiile lor, pasiunile lor, despre viața în Moldova, despre Rusia, despre filme, muzica sau carti, am vorbit despre dans, Yoga, bunici, iubire, durere, moarte, despre iubire si pasiuni, despre scoala viitorului si creativitate, despre mine, despre ei. 

3. mi-a placut ca am putut sa tinem doua sesiuni ale clubului de carte Vocea Cititorului Craiovean, ajuns deja la a patra editie lunara. 
























3. Mi-a placut sa ii privesc cum se distreaza, cum se ciondanesc, cum isi petrec timpul, cum lucreaza la proiecte, cum se joaca sah, ping pong, cum se organizeaza, sa le ascult melodiile preferate, sa vad cum o carte gasita intamplator la unul dintre ei este citita de alte 3-4 persoane

4. Mi-a placut focul de tabara, pentru ca e prima oara cand vad un foc de tabara, mi-a placut sa le vad pe fete dansand pe ritmuri latino, in timp ce flacarile dansau, la randul lor, in jurul siluetelor imbratisate de noapte

5. Mi-a placut sa imi petrec o dupa amiaza cu Alexandra, sa o ascult povestind si sa vad in ea o persoana matura, amintindu-mi, cumva, de mine la varsta ei

6. Mi-a placut sa ma trezesc la 6-7 dimineata, sa admir vacutele si sa inchid ochii, ascultand clopoteii lor, sa privesc magarusii speriati din Ranca, sa tresar la vederea libelulelor magice, sa privesc cum ceata se ridica in cateva secunde, sa merg 9 km pe zi pentru a manca, sa adorm pe muzica mingei de ping pong :)

7. Mi-a facut placere sa o ascult pe Larisa, sa descopar copilul din ea si sa ma bucur de imbratisarile ei pe care le impartea cu darnicie tuturor. Mi-a placut sa o privesc pe Anca, bucurandu-se ca un copil de experienta din parcul de aventura sau de pe Varful Papusa, m-am bucurat de discutiile pasionante de la clubul de carte cu Mada, Adelina, Alexa, Larisa si Anca. 

8. Mi-a placut sa vorbesc cu acesti tineri minunati despre educatia viitorului, sa urmarim cateva clipuri interesante de la conferintele TED, sa vorbim despre joburi si digitalizare

9. M-am bucurat sa aud ca le-a placut aceasta scoala de vara celor din afara Craiovei, am ramas surprinsa de legaturile create intre ei si cu mine si bucuria a fost cu atat mai mare cand mi-au trimis testimonialele lor. Le multumesc pentru cuvintele de apreciere si consider ca poate fi si mai bine si mai rau :) Puteam fi mai relaxata, dar este greu sa ai in grija 29 de tineri si sa fii singurul cadru didactic de acolo. 
Asa cum am spus, sunt majori, dar imi iubesc meseria atat de mult, incat imi asum si rolul de formator si dascal ... sunt sigura ca parintii lor ar fi vrut sa stie ca cineva le duce grija, pentru ca si eu am parinti. Nu as putea sa ma detasez de acest lucru. Poate de asta, am simtit oarecum ca lucrez si vacanta a inceput dupa revenirea de acolo. Am avut momente de relaxare, dar eram tot timpul vigilenta, dar sper ca am reusit sa ii faca sa se simta cat de cat relaxati cu mine. 

10. Mi-au placut ideile lor de la sustinerea planurilor de afaceri, faptul ca si-au luat temele in serios si au lucrat intens, recuperand timpul petrecut pentru relaxare. Am vazut ca s-a citit mult, s-a jucat sah, ping pong, au ascultat muzica, nu s-au plictisit si asta e important pentru mine. 

La final, vreau sa transmit copilasilor ca m-am simtit bine alaturi de ei, sper ca este reciproc sentimentul. Vreau sa aveti incredere in voi, in ideile voastre, sa colaborati cat mai mult intre voi, sa va urmati visurile si pasiunile, mai ales atunci cand cei din jurul vostru va tot repeta ceva. Mada, asuma-ti statutul de vlogger, ai talent, pasiune, carisma! Alexa, dans, Yoga, carisma, pasiune, lipici la oameni :) Si restul aveti atatea talente, aptitudini, pe care nu trebuie sa le ignorati! 

Nu uitati ca aveti in mine un prieten la FEAA Craiova si sper ca ne vom mai revedea! Pana atunci, ma gasiti in online, stresandu-va cu proiecte, concursuri, scoli de vara, tabere si alte oportunitati. 

Daca vreti sa fiti la curent cu toate astea, dati like paginilor de Facebook Cronica Studentului FEAA Craiova, clubului de carte Vocea Cititorului Craiovean si intrati in grupul Cercul de Marketing Craiovean, toate trei fiind proiectele mele de suflet, in care cred cu adevarat. Multumesc si graficianului voluntar, Laurentiu Badea - graphic designer si scriitor, fara de care revista si diplomele nu ar exista in forma in care exista astazi.