28 octombrie 2017

Mituri despre vitamina B12

Dupa ce acum 2 luni am devenit vegana, am zis sa ma documentez si eu pe Internet sa vad ce alimente contin B12. Aceasta se gaseste in produsele animale indeosebi, desi multi omnivori sufera de un deficit de vitamina B12, atat de necesara funtcionarii in bune conditii a sistemului nervos. 

1. Cele mai riscante mituri gasite pe Internet si raspandite mai ales pe site-urile romanesti este ca varza acra, ciupercile, drojdia sau alte produse contin B12. Acest lucru este gresit. Doar produsele imbogatite expres cu aceasta vitamina o contin, dar nu pot fi utilizate in mod singular, deoarece veganii si vegetarienii au nevoie de o cantitate mai mare. De aceea, este vital sa iei un supliment de B12. 

2. Al doilea mit foarte riscant este legat de povestile veganilor sau vegetarienilor care spun ca sunt de cativa ani vegani si nu iau suplimente, dar se simt foarte bine. Corpul nostru are depozite de vitamina B12, care se epuizeaza treptat, dupa 3 ani ajungand la un nivel ingrijorator si alarmant, daca nu se suplimenteaza. Sunt cazuri de persoane care isi revin foarte greu, fiind nevoite sa faca injectabil. Riscul pierderii memoriei, echilibrului, starii de bine este prea mari ca sa iti asumi acest risc!!!

Nu va puneti in pericol in viata, nu cand este atat de simplu sa previi. Recent, producatorul german de renume WÖRWAG Pharma a intrat pe piata din Romania cu produsul B12 Vital, care se poate procura din farmacii. 

Eu incerc sa am o dieta echilibrata, consumand zilnic minim 7-8 portii de fructe si legume, facand trecerea de la cereale rafinate la cele integrale (orez brun, nu alb, paine integrala nu alba, faina integrala, fulgi de ovaz la micul dejun), de la zaharul alb la cel brut, de la sare la sare de mare, de la cafea la ceai verde. 

Ma bucur de mancarea mea, dar nu uit de vitaminele vitale. B12 nu se negociaza, cel putin in dieta vegana/vegetariana. 

B12 VITAL pentru supravietuire

Poate credeti ca este o exagerare, dar vitamina B12 este esentiala pentru a avea o calitate buna a vietii, lipsa acesteia din organism putand duce chiar la deces. Nu vreau sa va sperii sau sa ziceti de unde stiu, dar la 1 septembrie, am luat decizia de a fi vegana, din motive de sanatate in primul rand. Dupa ce am vazut filmul What the Health, mi-am spus ca a venit momentul sa ma gandesc la sanatatea mea. 

Pentru ca sunt o persoana foarte pragmatica si decizia mea de a fi vegana are legatura cu sanatatea, am inceput sa ma documentez, citind literatura de specialitate din jurnale medicale straine, dar si carti scrise de medici. Din pacate, sursele din Romania pentru o buna documentare sunt foarte sarace. 

Primul lucru pe care l-am aflat a fost ca nu pot fi un vegan sanatos fara sa suplimentez cu vitamina B12. Poate scepticii se intreaba: Bun, dar daca stramosii nostri consumau in special o dieta bazata pe plante (plant-based diet), de unde isi luau ei vitamina B12? Asta m-am intrebat si eu, iar raspunsul a venit din literatura medicala: B12 se gaseste in legume nespalate, pline cu pamant, iar animalele isi iau aceasta vitamina in acelasi mod, ba chir consumand propriile excremente. Si animalele, si oamenii au in intestinul gros aceasta vitamina. De acolo, insa, nu are cum sa se absoarba si avem nevoie de un supliment. 

Nu imi place sa iau pastile, dar a trebuit sa citesc asta. Problema cu stramosii nostri era ca ei nu duceau lipsa de vitamina B12, pentru ca mancau nespalat, dar mureau de alte boli. Pentru mine, acest lucru a fost suficient sa inteleg ca prefer sa iau o pastiluta de vitamina B12, decat sa sufar consecintele deficitului ei, care poate afecta buna dispozitie, duce la iritabilitate, depresie și, în cazuri grave la orbire, probleme de echilibru, pierderi ale memoriei, insomnii. 

Poate unii dintre voi nu sunt vegani sau vegetarieni, insa multi omnivori se confrunta cu un nivel scazut al acestei vitamine. 

Dupa aceasta documentare, mi-am cumparat vitamina B12 pentru cel putin 6 luni, si eu si prietenul meu, ambii vegani. Dupa cateva saptamani de mancat legume, fructe si cereale integrale, suplimentat cu vitamina B12, am observat schimbari in bine in ceea ce priveste calitatea somnului. Daca inainte credeam ca suntem pasari de noapte si de asta adormim dupa 2 noaptea, acum adormim la ora 11.30-12 noaptea. Dupa 7 ore de somn, ne simtim odihniti, relaxati, nu ne mai trezim noaptea la fiecare zgomot, suntem mai calmi si mai putin stresati, iar eu nu mai am dureri de cap. Inainte oboseam foarte rau, acum ma simt mult mai bine.

B12 Vital este un supliment alimentar lansat recent in tara noastra, care poate fi gasit in farmacii, iar producatorul WÖRWAG Pharma se remarca printr-un bun renume la nivel mondial. 



Va invit sa priviti si un clip video in care medic nutritionist recomanda vitamina B12 atat veganilor, cat si nonveganilor si explica de ce avem nevoie de ea.


Ma bucur sa vad ca numarul veganilor si vegetarienilor in Romania creste pe zi ce trece, dar ma intristeaza ca multi dintre ei nu se informeaza si isi pun viata in pericol ignorand nutrientii pe care trebuie sa ii procure din alimente. 

La inceput, parintii mei au fost ingrijorati dar le-am explicat de unde îmi iau proteinele (din fasole, linte, soia, cereale integrale, naut, seminte chia), calciul (lapte de soia fortifiat, branza tofu cu calciu, smochine, varza, apa minerala, susan, broccoli), fier (cereale integrale, cacao), omega-3 (seminte de in, chia), vitamina C din citrice, ardei gras, vitamina A din morcovi si cartofi dulci. 

Mananc mai mult, mai bine, am slabit, ma simt mai odihnita. Imi iau vitamina B12 cu regularitate, iar vitamina D din plimbarile la amiaza, cand e soare. 

Informati-va si stati sanatosi! 

Reduceri de Halloween

Reduceri de Halloween


Mancare rapida de fasole cu porumb

Daca esti in criza de timp dar ai cateva conserve prin frigider si nu vrei sa mananci o salata rece, arunci totul intr-o tigaie si in 5-10 minute, pranzul sau cina este gata.

Ingrediente pt 4 portii
o conserva de 800 fasole alba
1 conserva de 200 porumb 
1 ardei Kapia
1 lingurita turmeric
fulgi de drojdie inactiva
cateva seminte de in, floarea soarelui, susan si dovleac
1 lingurita ulei de masline extravirgin
tofu taiat bucatele

Se amesteca toate in tigaie, se lasa sa se imbine aromele si se serveste. 
Tofu se poate pune in tigaie sau se orneaza farfuria cu bucatelele albe si delicioase. 

Pofta buna!


Chili cu fasole - reteta vegana

Aveam pofta de ceva timp de chili cu fasole. Asa ca am luat urmatoarele ingrediente pt 8 portii:

o conserva de 800 de fasole alba
o conserva de 800 de naut
o conserva de 400 de fasole rosie
o conserva de rosii bucati
o sticla de 300 ml suc de rosii (se poate folosi si pasta de tomate)
o ceapa tocata
8 catei de usturoi pisati
1 lingurita turmeric/curcumina
sare si piper dupa gust
2 linguri boia iute
praf de ardei iute cu seminte, din belsug sau dupa preferinte. Ideea retetei este sa fie cat mai iute, cat mai spicy. 

Se prajeste ceapa in ulei de masline extravirgin aproximativ 5-7 minute la foc mic. Se adauga din cand in cand apa ca sa nu se prinda, apoi se pune usturoiul, curcumina, boiaua si ardeiul iute (chili powder), se amesteca pt un minut, ca sa se imbine aromele si se mai pune apa (1-2 linguri). 

Apoi, se adauga toate celelalte ingrediente, 3-4 cani de apa in functie de consistenta dorita si se lasa pe foc la foc mic spre mediu inca 20-25 minute. 

Am servit-o cu ardei Kapia deasupra dar ar merge si cu patrunjel proaspat. Se mai poate presara peste o lingurita de seminte de in macinate sau cativa fulgi de drojdie inactiva. 

Pofta buna!



Transport gratuit si reduceri pe Cartepedia

Transport gratuit si reduceri pe Cartepedia


Reduceri si carti cadou

Reduceri si carti cadou